Mobiltelefonins utveckling

Mobiltelefonin är en av de tekniska innovationerna som har sett snabbast utveckling under de senaste åren. Från att ha varit en klumpig pryl som knappast gjorde det möjligt att på ett enkelt och smidigt sätt kontakta varandra på resande fot har det nu blivit en underhållningsmaskin som utan problem ryms i byxfickan. Under åren däremellan har mobiltelefonen genomgått en rad olika förändringar och den har haft hundratals olika utseenden. Vad framtiden har i sitt sköte är ännu svårt att förutse, men allt talar för att vi inte har sett slutet på utvecklingen än.

 

De första mobiltelefonerna började användas på 1980-talet. Visserligen hade det tagits fram prototyper några år dessförinnan, men de var inte avsedda för kommersiellt bruk. Det skulle dröja till den ekonomiska högkonjunkturen på 1980-talet innan människor i allmänhet fick tillgång till telefonerna. Även då var det framför allt de välbärgade som kunde köpa dem eftersom de kostade stora summor pengar. Dessutom använde de sig av en teknik som gjorde att det var svårt att få täckning. Ett annat hinder för att mobiltelefon skulle fungera på ett smärtfritt sätt var storleken. Den första generationens mobiltelefoner har liknats vid corn flakes-paket på grund av deras skepnad.Mobiltelefonins utveckling 2

 

Under 1990-talet skulle det förändras hastigt. Då gjorde teknologiska landvinningar att det blev enklare att skapa mobiltelefoner i mindre storlek och fler fick chansen att förvärva ett exemplar. Det ledde i sin tur till utbyggnader av mobiltelefonnätet, vilket bidrog till en bättre täckning. Många olika företag gav sig in i branschen och företag som Ericsson, Nokia och Motorola tog fram framgångsrika modeller som blev storsäljare på marknaden. En mobiltelefon som Nokia 3310 sålde i tusentals exemplar och blev snart en vanlig syn på gatorna över hela världen.

 

Ett avgörande steg i mobiltelefonins historia togs i och med lanseringen av smartphone. Det var Apple som var först med tekniken som gjorde det möjligt att inte bara använda telefonen till samtal och sms utan också ladda ned appar och mycket annat. Snart hakade konkurrenterna på och resten är historia. Idag går det exempelvis att surfa på nätet med telefonen. Om du vill bygga en egen hemsida kan du göra det på hemsida.se.

elastik