Home automation control by smart phone. 3D rendering image. Original design.

Home automation control by smart phone. 3D rendering image. Original design.

För endast några decennier sedan dök kylskåp och frysboxar för hushållsbruk upp på marknaden, och revolutionerade människors förhållande till mat. Att kunna bevara färskvaror i hemmet var naturligtvis ett enormt framsteg. Snart var metoder som saltning, rökning och inläggning i ättikslag helt obsoleta. Idag lever de kvar som förädlingsmetoder – en konsumtionslyx snarare än en nödvändighet. Sedan dess har vitvaror utvecklats i effektivitet och minskad energikonsumtion. Nästa hushållsrevolution är de smarta vitvarorna. Genom att installera datorer i exempelvis kylskåp och frysar kan produkterna sköta sådant som dess ägare förr var tvungna att ta sig an. Exempelvis kan en frys kan själv känna av när avfrostning krävs, och genomföra den själv!

Låt ditt kylskåp handla mat

Smarta vitvaror är en ny trend inom hemelektronik. Och inte så konstigt är väl det. Med datorernas intåg på vitvarumarknaden kommer hushållsarbetet bli underlättat och effektiviserat. En smart termostat kan exempelvis känna av när någon är hemma, och då anpassa husets värme till en behaglig nivå. Under det att ingen är hemma, sänks istället temperaturen för att spara på energikostnader. Eller varför inte skicka ett sms till termostaten, för att säga åt den att värma upp huset i god tid till att du kommer hem? Snart kommer dessutom kylskåp kunna programmeras att själva upptäcka när en viss vara håller på att ta slut. Med internetuppkoppling kan vitvaran sedan själv beställa hem mer, från matvaruaffärer med hemkörning.

Koka morgonkaffe medan du sover

Med smarta vitvaror blir livet betydligt bekvämare. Genom att allt fler köksprylar byggs med datorer och internetuppkoppling utökas dina möjligheter till ett bekvämt vardagsliv. Idag kan du exempelvis köpa kaffemaskiner som kan styras trådlöst, med hjälp av en app på din iPhone. Varför inte placera en kopp i maskinen när du går och lägger dig, och sedan programmera apparaten att hälla upp nybryggt kaffe ett par minuter innan väckarklockan ringer? Eller med mobiltelefonen beordra den att brygga en kanna kaffe när du är på väg hemåt med en vän, så nybryggt kaffe väntar när ni anländer? Att kunna vakna till kaffedoft var förr en lyx som idag finns tillgänglig även för dig som saknar tjänstefolk!

elastik