Spelkonsoler

Tv-spelen gjorde sitt intåg i våra hem för första gången i slutet av 1940-talet, i samband med att Magnavox släppte sin konsol Odyssey. På denna konsol fanns bland annat spelet ”Tennis”, en föregångare till ”Pong”, som i sin tur släpptes som ett spel för hemmabruk av Atari. De tidiga tv-spelkonsolerna var på den tiden en revolution. Tidigare hade man endast kunnat spela datorspel i arkadhallar, och fått betala en liten peng för varje försök att klara en bana. Nu fanns plötsligt samma spel hemma i vardagsrummet.

Tv-spelshistorien genomgick dock två krascher innan marknaden stabiliserades och resan mot de moderna konsolerna verkligen började. Den första inträffade 1977, och den andra i slutet av 1983. Det företag som medförde renässansen för tv-spelsindustrin var då Nintendo och deras konsol Nintendo Entertainment System. De gamla aktörerna, som Atari och Commodore, försökte hålla sig kvar på marknaden, men konkurrerades ut av Nintendo och Sega.

Idag är dessa konsoler och spel närmast antikviteter, som har samlarvärde. Vissa spel, och vissa konsoler (om de är i bra skick) kan kosta åtskilliga tusenlappar. Om du är en samlare av retrospel kan det därför vara bra att ha koll på Enklare.se. Där kan du låna pengar till bästa möjliga förutsättningar, eftersom du kan jämföra olika villkor. På det sättet behöver du inte missa ett intressant objekt till försäljning för att du inte har råd i stunden.

elastik