Close up of blank glass plate with copy space

Close up of blank glass plate with copy space

Tv:ns ankomst i svenska hem måste ha varit en fascinerande teknikrevolution att uppleva. I en tid då även förhållandevis välbärgade människor i den västerländska medelklassen reste ytterst begränsat, stod plötsligen ett fönster mot världen i vart och vartannat vardagsrum. För att förstå hur speciell upplevelsen av dessa rörliga och ljudsatta bilder var behöver du bara betänka hur de tidiga tv-apparaterna såg ut. De var designade och byggda som möbler snarare än elektroniska apparater. Ofta hade de höljen i något snyggt träslag, eller var rent av inbyggda i skåp, vars dörrar kunde gömma undan glasskärmen när den inte brukades.

Tv:ns estetik har verkligen förändrats

Förr var tv-apparaten inte en särskilt uppskattad syn i hemmet. Hur fascinerade ägarna än var av fenomenet, var de tidiga tv-apparaterna ofta något som gömdes undan när de inte användes. Vanligt var att ha ett tv-skåp. När apparaten var avslagen stängde man skåpsluckorna för att slippa se den. Och ofta dekorerades tv-skåpet eller själva tv:n med en liten duk och en blomvas. En liknande inställning kan måhända avläsas i dagens trender när man hör talas om att Panasonic har lanserat en tv som är osynlig. Avslagen ser den ut som en klar, genomskinlig glaspanel och kan därför enkelt smälta in i exempelvis en bokhylla. Men så fort du slår på den så flödar bilderna ogenomträngliga och med knivskarp skärpa.

Teknik och estetik i gemensam utveckling

Tack vare att teknologin gör allt snabbare framsteg öppnas nya möjligheter för konsumenter att sammanfoga elektroniken med det vardagliga livet. Ett utmärkt exempel är den allt mer avancerade hemelektroniken. Bruket ökar av så kallat smarta vitvaror, som kan styras trådlöst med appar och utföra underhåll och liknande efter egen regi. Därutöver tillåter de tekniska innovationerna att vi tar oss an nya formspråk. Panasonics nya osynliga tv är ett exempel i mängden. Apparaten ser avslagen ut som en helt vanlig glasskärm. Den kan därför enkelt “gömmas” fullt öppet i ditt vardagsrum. Placerad framför ett akvarium försvinner den nästan helt för ögat, eller införlivad i en bokhylla ser den ut som en modern inredningsdetalj. Men On-knappen förvandlar den till en sprakande nöjesportal.

elastik