Tvättmaskiner

 

Tvättmaskinen är en så kallad vitvara som tillhör det vi kallar hemelektronik. Med tvättmaskin menar vi i dagligt tal en apparat som tvättar kläder. Allt fler skaffar sig en tvättmaskin. Även de som bor i flerfamiljshus.

 

De första tvättmaskinerna
James King heter den man som år 1851 uppfann den första moderna tvättmaskinen. Tvättmaskinen i fråga var utrustad med en tunna som snurrar tvätten. Kings uppfinning följdes år 1858 av Hamilton Smiths roterande tvättmaskin. William Blackstone gjorde en av de första lätthanterliga tvättmaskinerna år 1874. Den första elektriska tvättmaskinen introducerades till marknaden år 1910 av Alva John Fisher.

 

Tvättmaskinen i arbete
De moderna tvättmaskinerna har en liggande eller stående trumma där kläderna stoppas in i. Därtill har den ett tvättmedelsfack och ett sköljmedelsfack. Då maskinen startas fylls trumman med vatten. Därefter snurrar trumman fram och tillbaks. I enlighet med användarens programmering värms vattnet upp till den temperatur som ställts in.

Tvättmedel tillförs därefter i vattnet. Då maskinen varit igång ett tag töms den på vattnet för att sedan fyllas på nytt med kallt vatten utan tvättmedel. Därmed inleds sköljningsfasen som är till för att skölja bort tvättmedlet. Ofta töms maskinen och fylls på med rent vatten flera gånger i rad. Vid sista sköljningen tillsätts sköljmedel. Efter ytterligare ett tag töms vattnet ut igen. För det fall maskinen programmerats för att centrifugera sätt den igång efter sista sköljningen. Centrifugering innebär att trumman snurrar i mycket hög fart för att pressa ut vatten från kläderna. Ömtåliga plagg bör ej centrifugeras.

 

Att tvätta textilier
Nutidsmänniskorna förstår nog inte hur omständligt det var att tvätta förr i tiden. Genom historien har människan ägnat mycket tid åt att tvätta textilier. På den tid tvättmaskinen inte fanns fick de helt enkelt tvätta för hand. Det går åt mycket vatten vid tvätt av textilier, varför man tog med sig tvätten till vattendrag för att slippa bära hem så mycket vatten som behövdes. Dels skulle tvätten blötläggas, dels skulle den tvättas med tvättmedel/såpa varefter de skulle sköljas rena från alla tvålrester. På den behövdes en större mängd kunskap om olika materials tålighet och egenskaper vid blötläggning, än vad vi behöver idag. Även idag behöver vi ta hänsyn till eventuell färgfällning och krympning. En del textilier får skrynklor om de tvättas med en felaktig metod eller vid fel temperatur.

Nutidens material, textilmärkning och den moderna tvättmaskinen har inneburit stora besparingar, både i tid och fysiskt nedlagt arbete.

Tvattmaskiner 2

elastik