Läsplattan

Läsplattan är en form av hemelektronik som har blivit allt vanligare på senare år. Till skillnad från surfplattan, som är utformad för att utföra i princip alla uppgifter som en dator kan utföra, är läsplattan designad med ett enda syfte i åtanke: att möjliggöra läsning av e-böcker på bästa sätt. Det betyder bland annat att skärmen inte är en vanlig skärm, utan består av så kallat elektroniskt papper. Det gör skärmen helt reflexfri, vilket gör att man kan läsa utan problem även i direkt solljus. Begränsningen med denna typ av skärm är att den bara kan visa färger i gråskala, men det är oftast inte ett problem när man läser text.800px-Kindle_DX_Front

Det finns flera fördelar med en läsplatta jämfört med en fysisk bok, som gör att den vinner allt mer mark. En sådan fördel är till exempel att man i en läsplatta kan lagra hundratals och till och med tusentals böcker, på samma yta som en enda bok eller mindre. Med en läsplatta behöver man med andra ord aldrig igen släpa en hög med tunga böcker med sig på semestern, för att vara säker på att man ska ha något att läsa. Förespråkaren för fysiska böcker skulle kunna ta upp som argument att man fortfarande är begränsad av läsplattans batteritid, och det är sant – en läsplatta måste laddas regelbundet, vilket en bok aldrig behöver. De moderna läsplattornas batteritider är dock så långa att det sällan blir ett störningsmoment. Ofta räcker batteritiden i flera veckor, vilket kan ställas mot att det bara tar några timmar att ladda läsplattan igen.

En annan fördel med en läsplatta jämfört med traditionella böcker är att många av dem har en funktion som gör att skärmen lyser upp, vilket betyder att man inte är beroende av att sitta och läsa i soffan under en golvlampa, eller i sängen under en sänglampa. Istället kan man läsa var man vill, och vilken tid på dygnet man vill. Många forskare har dock påpekat hälsofaran med det blå ljus som strålar ut från skärmar av olika slag, varför det är bra att bara använda läsplattans upplysta skärm när man verkligen behöver den, och låta skärmen vara släckt annars.

elastik